jeudi 17 mars 2016

Posem article determinat davant dels noms propis de persona?



Llibres infantils sobre Les Falles

Llibreria Il·lustrada:
Us copie tot l'article del blog:

‘Visca les Falles’: llibres infantils il·lustrats sobre Falles

Els que vivim a València ho sabem de massa. En Falles només hi ha dues opcions: fugir o deixar-se dur. I jo, ja fa uns anys, que m’he decantat per la segona. És per això que, ara, no sols espere amb impaciència la setmana fallera, sinó que, a més, cada any, abans que el calendari marque l’arribada del mes de març, i a conseqüència d’aquesta passió fallera recent, em sorprenc indagant amb certa urgència al voltant de qualsevol llibre il·lustrat sobre aquesta temàtica tradicional. Però, sorprenentment, malgrat la facilitat per trobar plans alternatius a l’agenda oficial, ensopegar amb una publicació per als infants sobre les falles és ben complicat. No obstant això, enguany, Bromera s’ha avançat i, com si m’hagués llegit el pensament, m’ha fet arribar Visca les Falles, un conte de Teresa Broseta amb il·lustracions de Sergio Sempere. Precisament, el que estava buscant.
IMG_20160316_181154
Aquesta publicació forma part de la col·lecció «Anem de Festa», una sèrie de narracions infantils il·lustrades per a mostrar als més menuts la idiosincràsia i les particularitats de les festes més destacades del País Valencià que està inspirada en el recull «Tradicions» de La Galera. De fet, l’editorial catalana va triar el darrer any l’escriptor valencià Carles Cano per a presentar un títol dedicat a aquesta celebració Amb tot, el conjunt de llibres editat per Bromera sol estar protagonitzat per famílies en què un adult explica als infants en què consisteix la festa, alhora que els fa de guia per a descobrir-ne tots els detalls. Tal i com succeïx en el llibre de Broseta i Sempere.
Així doncs, l’autora construeix el relat mitjançant un senzill argument: l’avi de Joan i de Mei, que acaba d’arribar de la Xina, els anima a apuntar-se a una falla del barri perquè puguen descobrir i gaudir per primera vegada dels coets, els bunyols, les bandes de música, els monuments i tota la resta d’elements i celebracions que formen part de les falles. Més enllà del resum faller, el que busca el llibre és mostrar una descripció amable del comportament infantil, de la il·lusió dels infants vivint i participant de la festa. És per això que, les il·lustracions de Sempere, acompanyen la narració i encomanen l’entusiasme festiu amb la presència constant d’un simpàtic coet que s’amaga en cadascuna de les pàgines i que els més menuts hauran de localitzar entre la resta dels personatges.
Cal reconéixer que, iniciatives com aquesta que concedeixen el protagonisme a les falles són, indubtablement, un pas endavant cap al descobriment d’un tema ampli i vast que ofereix perspectives diferents des de les vessants més diverses, com ara festives, culturals, literàries, artístiques, musicals, etc., alhora que reconeixen la potencialitat i la màgia que té una festa com aquesta i la posen en valor. És necessari, doncs, aplaudir-les i felicitar-les per tal que no s’aturen en aquest únic exemple ja que encara són possibles altres històries il·lustrades interessants que revitalitzarien l’aprofundiment de les festes i la cultura tradicionals. No debades, entre la varietat de possibilitats de presentació, com ocorre amb els monuments fallers, en aquesta ocasió s’ha optat per un estàndard visual i textual més convencional, però encara hi ha moltes altres possibilitats amb què sorprendre’ns. Que siguen benvingudes doncs.
IMG_20160316_181346

dimanche 13 mars 2016

... I FEU BUNYOLS DE CARABASSA, ELS AUTÈNTICS!


Com volem aprendre valencià?

M'ha agradat aquest article, curt i amb un missatge molt clar. M'ha convençut.
Podem fer un debat a classe sobre com aprendre una llengua. Què us pareix?

http://www.nuvol.com/opinio/ensenyar-el-valencia/



Secció "Ensenya la llengua" de 'Notícies de Puçol'

Secció “Ensenya la llengua” de ‘Notícies de Puçol’

Nova secció del Notícies de Puçol, titulada “Ensenya la llengua”. Una secció amb molt bona voluntat, però amb un enfocament poc encertat i poc efectiu. Mirem…
¿Com que no es diu “abraç”? Hem de consultar més el diccionari (el normatiu o, com a mínim, algun d’este segle), sobretot abans de dir que una cosa “no es diu”.
¿Fem bé “ensenyant” el valencià com una llengua del “no es diu”? Això ¿és normal? ¿Passa en l’ensenyament de les llengües? ¿Li fem un favor al foment de l’ús del valencià actuant d’eixa manera? ¿Tira avant als possibles nous usuaris del valencià o els tira arrere? I ¿de deveres els fa “aprendre” valencià? ¿Aprenen a usar el valencià o aprenen que, suposadament, no es diu “abraç”?
La secció, tal com està concebuda, seria normal en els anys 70 o 80, quan hi havia un percentatge d’ús social alt del valencià oral i l’ensenyament es centrava en augmentar la poca alfabetització, en un context d’inici d’un procés de normalització. ¿És normal dins d’un diari que ja està escrit al 100% en valencià i en el segle XXI?
Hui en dia, l’ensenyament de llengües es centra en l’enfocament comunicatiu, no en manies particulars al voltant de paraules. Vullc pensar que, en el cas del valencià, també. Com a mínim, jo procure aplicar-ho quan l’ensenye als meus alumnes. Presentar-los el valencià com a una llengua per a ser usada, que s’aprén usant-la sense por i amb un poquet d’ajuda. I, si pot ser, estimant-la. En positiu, no en negatiu.
De maneres desfasades, elitistes, negacionistes, repressives…, tota pedra no fa paret. Encara que hi haja molt bona voluntat. Docents: reflexionem, sigam autocrítics, millorem i canviem estratègies si, en compte de ser els més sabuts, el que volem és servir al valencià i a la societat.
Xarrem.

vendredi 11 mars 2016

Quan hi ha polèmica.... informem-nos bé! ;)

Ací teniu enllaçades les dues entrades de la web de la generalitat de Catalunya que són, segons alguns mitjans de comunicació, susceptibles de crítica:

Les festes de foc. Generalitats de Catalunya

El solsctici d'estiu

Una falla, a banda del concepte que en tenim a València, és molt més que això que nosaltres coneixem com a Les Falles. És una tradició que ve de molt lluny i que s'estén per un territori molt ampli que traspassa fronteres i territoris.... i si mirem com es diuen a altres llocs de la mediterrània?






VARIETATS DE LA NOSTRA LLENGUA





Si voleu informació concreta de cadascuna de les varietats consulteu aquest enllaç, és bastant aclaridor:  
Varietats dialectals del català
 http://blogs.cpnl.cat/cursoslabisbal/files/2012/11/Mapa-dialectes-catal%C3%A02.jpg

Qui parla català?

jeudi 3 mars 2016

Arguments de pes. Com els que ens han portat a crear el grup "Tu ja m'entens".


La Veu del País Valencià

L’RTVV,‘100% en valencià’ on ‘els treballadors han d’acreditar la competència lingüística’



Intervenció de Vicent Moreno com a representant d'Escola Valenciana a les Corts Valencianes per a expressar quin model de RTVV afavoreix la normalitat de la llengua en tots els àmbits.



El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha participat en la comissió de RTVV a les Corts Valencianes per a exposar els aspectes fonamentals que ha de tindre el canal de televisió i l’emissora de ràdio de tots els valencians i de totes les valencianes. Durant la intervenció, Vicent Moreno ha espigolat idees com la importància de la llengua dins dels mitjans de comunicació, l’acreditació lingüística dels comunicadors i transmissors de la llengua, la introducció d’espais educatius i lúdics confeccionats per la comunitat educativa en la graella de la programació radiofònica i televisiva, així com la necessitat de garantir la pluralitat informativa com a reflex dels valors democràtics.

Les idees que ha transmès Moreno en la seua intervenció plantegen una “qualificació lingüística per a treballar a l’RTVV , ja que “els treballadors de la RTVV han de comptar amb el requisit lingüístic”. “La nova RTVV ha se ser íntegrament en valencià” puntualitzant que “la programació de RTVV ha de ser 100% en valencià”, encara que “açò, en realitat, és una obvietat però ens cal recordar-ho. La nova RTVV ha de vertebrar el país i donar a conèixer el nostre territori poble a poble i comarca a comarca. Ha de ser del poble, és pública”.
Moreno també parlà de “continguts de qualitat”, a la qual cosa afegí que “els mitjans de comunicació han d’estar al servei de la ciutadania i han de ser plurals”. Tot legat queda exemplificat amb la idea que transmeté Vicent Moreno sobre l’impacte de la llengua a l’escola, ja que “l’escola en valencià necessita mitjans de comunicació en valencià per a normalitzar i donar-li el prestigi que li pertoca. L’escola no ho pot fer tot. Tota la resta de cadenes i emissores són en castellà”.

“Confiem que l’RTVV siga com la somiem”, conclogué el president d’Escola Valenciana, en la seua intervenció la qual podeu seguir completament en el vídeo que acompanya aquesta notícia.

 

SESSIÓ 16

Grau superior
http://www.upv.es/cav/exercicis_superior.htm

Coneixements orals






 

mercredi 2 mars 2016

Ciència amb veu de dona - Mètode

Sis investigadores parlen de la seua experiència dins del món de la ciència 
(clica-hi)

per Mètode

 Ciència amb veu de dona és un projecte audiovisual que Mètode TV ha dut a terme amb l’objectiu de donar visibilitat el treball que fan les dones en la primera línia de la investigació científica. Sis destacades investigadores ens han parlat de la seua experiència vital dins del món de la ciència i han aportat el seu punt de vista sobre una professió en la qual la presència de la de dona és cada vegada més remarcable.

Compromeses amb el seu treball i el seu món, María Blasco, Pilar Campins, Ángela Nieto, Rosa Noguera, Consuelo Guerri i Anna Veiga posen en valor, des d'una perspectiva de gènere, l’exigència, la constància i la determinació que requereix la carrera científica. Des de l'1 de març fins el 8 de març, cada dia una nova entrevista.




mardi 1 mars 2016

SESSIÓ 15 - 1 de març de 2016



NIVELL INICIAL I NIVELL MITJÀ

Comprensió lectora i expressió oral
    - Llegiu a un company de classe el text 1 de la primera unitat. Cadascú una frase.
      Intenteu resoldre els problemes de comprensció entre vosaltres i amb l'ajuda que tingueu a l'abast:
      Diccionaris.cat / Optimot / Multilingue.cat (cerca al blog de classe)
    - Anoteu a la llibreta les paraules o expressions que no coneixíeu d'entrada
    - Després feu una frase nova amb cadascuna d'elles


NIVELL SUPERIOR

Expressió escrita
      - Corregiu els textos que teniu al drive.
      - Escriviu un nou text parlant d'un tema lliure. Utilitzeu expressions noves usant el diccionari en línia de sinònims, de frases fetes i locucions... (cerca al blog de classe)